انگل پوستی (Protozoan)
انگل پوستی از انواع انگل های تک یاخته ای (Protozoan) است که پوست بدن و آبشش ماهی را درگیر میکند.این انگل نه زنده زاست و نه تخم گذار و به شیوه تقسیم شدن یا شکافته شدن دو تایی (Binary Fission) تکثیر میشود.دو گونه مشخص پوستی و آبششی این انگل در تانک های آکواریوم شناخته شده است که نوع آبششی آن کوچک تر و سرعت حرکت و تکثیر آن بیشتر است.
علائم بیماری:
1.خراشیدن و کوبیدن پوست بدن به اشیای داخل آکواریوم
2.تیره شدن رنگ بدن ماهی
3.بی حرکت ماندن یا گوشه گیر شدن ماهی
4.پدید آمدن نقطه ها و لکه های ابری و سفید رنگ روی سطح پوست ماهی
5.ابری شدن چشم
6.آمدن ماهی به سطح آب و تنفس سنگین و بریده و نا منظم برای گرفتن اکسیژن(در صورت آلوده شدن آبشش ها)
7.به وجود آمدن لایه سفید وصله مانند روی تن ماهی یا همون White Patch
8.ترشح موکوس روی سطح بدن ماهی به منظور محافظت بیشتر از پوست ماهی
9.کم شدن اشتهای ماهی
10.لاغر شدن ماهی
11.سست شدن ماهی و رفتی به حالتی شبیه به خواب یا کما!!! و نهایتا مرگ ماهی
این انگل به راحتی در آب شنا می کند و به دنبال میزبانی برای ادامه زندگی می گردد.در صورت بروز علائم در یک ماهی معمولا بیشتر ماهی های موجود در آن تانک به این انگل آلوده می شوند.کیفیت بد آب اکواریوم روند این بیماری را تشدید میکند.غذای زنده و ماهی آلوده از اصلی ترین دلایل ورود این انگل به تانک است.
راه های درمان:
بالا بردن دمای آب (بین 30 تا 34 درجه سانتیگراد بر اساس مقاومت ماهی) به درمان این بیماری کمک میکند.
اضافه کردن 1 قاشق غذا خوری نمک بدون ید در هر 20 لیتر آب به درمان این بیماری کمک میکند.
راه اول :
حمام نمک:
7.5 قاشق غذا خوری نمک بدون ید به ازای هر گالن آب(معادل 3.78 لیتر) و انتقال ماهی به این محلول تا زمانی که تعادل ماهی به هم بخورد(بسته به تحمل انواع مختلف بین 30 ثانیه تا چند دقیقه) و بعد از آن انتقال ماهی به آب تمیز.یا 2.۵ قاشق غذا خوری نمک بدون ید به ازای هر گالن آب(معالد 3.78 لیتر) و انتقال ماهی به این محلول برای مدت 10 الی 15 دقیقه و بعد از آن انتقال ماهی به آب تمیز.
راه دوم :
مالاچیت گرین :
1 میلی گرم به ازای هر 5 لیتر آب به مدت 4 تا 5 روز
به دلیل وجود تخم انگل درمان باید روز اول و سوم و پنجم و هفتم تکرار شود.
استفاده از پودر مالاچیت گرین به دلیل سمی بودن پیشنهاد نمیشه.در حال حاضر دارو هایی در بازار موجود هست که ماده موثر آن ها فرمالین + مالاچیت گرین است.
ماده موثر Sera Costapur و Tetra Contraspot و Tetra ContraIck هر سه فرمالین 37% و مالاچیت گرین است.
راه سوم :
سولفات مس :
1 ملیگرم به ازای هر 5 لیتر آب.طول درمان 5 تا 7 روز.بعد از پایان این مدت 100% سیفون و تکرار مجدد دوز دارو.
راه چهارم :
فرمالین :
1 تا 2 قطره به ازای هر گالن آب(هر گالن معادل 3.78 لیتر است) در آب های با سختی (GH) بین 0 تا 2
2 تا 3 قطره به ازای هر گالن آب(هر گالن معادل 3.78 لیتر است) در آب های با سختی (GH) بین 3 تا 5
4 تا 5 قطره به ازای هر گالن آب(هر گالن معادل 3.78 لیتر است) در آب های با سختی (GH) بالای 6
به دلیل وجود تخم انگل درمان باید روز اول و سوم و پنجم و هفتم تکرار شود.
محصولات آماده ای در بازار هست که ماده اصلی آن ها فرمالین و مالاچیت گرین است.
ماده موثر Sera Costapur و Tetra Contraspot و Tetra ContraIck هر سه فرمالین 37% و مالاچیت گرین است.
راه پنجم:
پرمنگنات پتاسیم :
حمام کوتاه مدت :
10 میلی گرم به ازای هر لیتر آب و حمام دادن ماهی به مدت 10 دقیقه
حمام دراز مدت :
1 یا 2 میلی گرم به ازای هر لیتر آب و حمام دادن ماهی به مدت حد اقل 4 ساعت
بهتر است از آبی استفاده شود که سختی آن پایین باشد مثل آب r.o یا آبی که دو سومش آب مقطر باشد و یک سومش آب شیر.
راه ششم :
آکریفلاوین :
اضافه کردن یک تا 3 قطره از محلول آکریفلاوین در هر لیتر آب آکواریوم .
(1 گرم پودر آکریفلاوین در یک لیتر آب برابر است با یک لیتر محلول آکریفلاوین)
سلام
من ماهیام اول خودشونو فقط به شن و اشیا داخل اکواریوم میمالیدن و اوضاع وخیم نبود اما با گذشت زمان شروع کردن به جمع کردن دم وباله و گوشه گیری و البته نگفتم که ماهیای من گوپی نژاددار هستن و الان دمشون در حد سوزن نازک میشه و یعضیاشون لزجم میشن
سیفون ۳ روز یکبار و متیان ببو انجام دادم نشد
اموکسی سیلین و سیفون سه روز ۷۰ درصد و مراحل اینم انجام دادم نشد
دوستان اگه کسی میتونه کمک کنه که همه ماهیام دارن تلف میشن ….😔😔😔😔😔😔
باتشکر
پاسخ:
سلام
باید سه سراغ داروهای مخصوص ماهی ها برید. نوع انگل ها متفاوته و ممکنه یک دارو برای بیماری جوابگو نباشه. اما شایع ترین نوع درمان روش زیره:
جهت مقابله با این بیماری استفاده از هر یک از داروهای فلاجلول (Sera Flagellol) محصول کمپانی Sera آلمان، اسپیروهگزوول (JBL Spirohexol) محصول کمپانی JBL آلمان، تترا هگزا اکس (Hexa EX) محصول کمپانی Tetra آلمان به صورت جداگانه است. داروهای گفته شده قابل تهیه از فروشگاه های عرضه ماهی و آکواریوم می باشد. اما در صورت عدم دسترسی به موارد گفته شده، معمول ترین راه برای درمان انگل هگزامیتا، داروی مترونیدازول (Metronidazole) است. این قرص در ورق های 250 میلی گرمی در داروخانه های انسانی موجود است. 250 میلی گرم به ازای هر 10 گالن معادل 37.8 لیتر آب از داروی مترونیدازول مورد استفاده قرار گیرد. دارو باید 3 بار به صورت یک روز در میان تکرار شود. همچنین قبل از اضافه کردن هر دوز 25 ٪ از آب آکواریوم سیفون شود. همچنین برای کامل شدن درمان بهتر است 24 ساعت قبل از شروع مترونیدازول از سولفات منیزیم استفاده شود.(2 قاشق چایخوری به ازای هر 37.8 لیتر آب)
سلام.خسته نباشید مدتی هست که اکواریوم من دچاربیماری شده که محتمل ترین هم انگل پوستی هست.بیشترین ماهیای درگیر هم کویین آکارای وبریچاردی.که خودشونو به کف اک یا اشیا میمالن.بیماری بیش از ۱۰۰روز.غذا خور خوب رنگ وعلاعم پوستی هیچ.تصفه اب ونوع غذا هم خوب.درمان هم از میتلن، مالاشین،تترا ساکلین،داکسی،سفتریاکسون،پرمنگناد،نمک.ازاین داروهاهم استفاده شده ولی باتمام تلاش هام باز بی اثر بوده وهمچنان این مشکل پارجاست.لطفن راهنماییم کنید. باتشکر
پاسخ:
سلام
روش استفاده از دارو ها و درمان آب بسیار حائز اهمیته. استفاده از تمامی دارو ها به صورت مطمئن 3 مرحله با فاصله سه روزه و سیفون تا 70 درصد آب بعد از هر مرحله توصیه میشه. افزایش دما به صورت موقت هم در درمان بیماری کمک میکنه.
سلام .وقت بخیر دوست عزیز.ممنون که با تامل به سوالات جواب میدین.نمیتونم اطلاعاتی از انگل های پوستی بدست بیارم مثلاً آیا انگل پوستی ماهی میتونه توسط حشراتی مثل پشه انتقال پیدا کنه؟ویا اینکه انگل های آبزیان انگل پوستی ماهی و تخم هاش تا چه مدت در محیط خشک زنده میمونن؟ممنون میشم راهنمایی بفرمایین.
پاسخ:
سلام
ممنون از لطف شما
سوال شما تا حدود زیادی تخصصیه و سواد پزشکی و دامپزشکی نیاز داره. اما تا جایی که بنده مطلع هستم این انگل ها در محیط های مرطوب رشد پیدا میکنند ( آب شور یا آب شیرین هم تفاوتی نمیکنه ). پس بنابراین آکواریوم ها بهترین مکان جهت رشد آن ها هستند. انگل های پوستی جهت رشد و تغذیه به بدن جاندار نیاز دارند که این جاندار در در خصوص مورد ما ماهی ها هستند ( انگل ها روی بدن ماهی رشد می کنند، سپس جدا شده و در محیط مرطوب آکواریوم تکثیر میشن ).
تصور میکنم ماندگاری این انگل در محیط خشک هم کم نباشه. چرا که بیماری پشه مالاریا مرتبط با نوع خاصی از همین انگل هاست.
مقالات زیادی در این خصوص وجود داره. در صورت تمایل ایمیلتون رو قرار بدید تا یکی از اون ها رو براتون ارسال کنم.
سلام
من۱ماهی کوچولوی قرمزدارم از عیدخریدمش خیلی شیطون وپرتحرک بودچندروزه متوجه شدم لکه های سیاه رو بدنش ظاهرشده تا دیروز غذا میخورد دیشب تنگش تمیز کردم حسابی آبشم عوض کردم اما امروز دیدم فقط کف آب انگار داره شن میخوره غذا ریختم نخورد مجبور شدم جاشو عوض کردم الان همش برعکسه نمیتونه خوب شنا کنه بزور آب میریزم روش که شنا کنه چیکارکنم من😩
پاسخ:
سلام
متاسفانه زمانی که ماهی به مرجله سر و ته شدن میرسه درمان جوابگو نخواهد بود.
سلام
علت ورم شکم ماهی و راه درمان ورم شکم ماهی چی هست؟
یک سوال دیگه هم داشتم ماهی مولی دور خودش تاب میخوره و کج میشه کج حرکت میکنه علتش چیه و راه درمانش و اگه ممکن هست توضیح بدید ممنون.
پاسخ:
سلام
آکواریوم شما چند نوع بیماری رو به طور همزمان داره که این نشاندهنده شرایط نامطلوب آبه.
در درجه اول درصد بالایی از آب رو سیفون بفرمایید و آب جدید کلر در رفته جایگزین بفرمایید.
از انواع سایکلین ها مثل داکسی ساکلین استفاده کنید و به ازای هر 30 لیتر آب یک کپسول کامل رو درون تانک خالی کنید. سه روز بعد از اعمال دارو آب رو سیفون بفرمایید و استفاده از دارو رو تا سه مرتبه تکرار بفرمایید.
سلام.
فرانتوزا دارم دیدم داره خودش رو به شن کف میماله نگاهش که کردم دیدم رو پوستش یه چیزی مثله یک تاره موی سفید در اومده.میشه راهنمایی کنید؟؟؟
پاسخ:
سلام
در درجه اول از محلول بلو متیلن استفاده کنید.
آکواریوم سیفون منظم داشته باشه تا بیماری از بین بره.
در صورتی که بیماری حاد شد با احتیاط و خارج از آکواریوم میشه از پرمنگنات استفاده کرد که اگر به اون مرحله رسیدید بفرمایید که کامل توضیح بدم روش مصرف رو.
سلام
ببخشید دوباره مزاحم میشم میشه لطف کنید وتوضیح بدین که برای استفاده بهینه از این فیلتر که توسوال قبلم پرسیدم وگفتم داخلش لامپ یووی داره چه مدت وهر بار چند ساعت روشنش کنم
تشکراز بابت راهنمایهای خوبتون
پاسخ:
سلام
فیلتر های یو وی دار اغلب دارای کلید جدا برای لامپ هستند. فیلتر 24 ساعته روشن باشه. اما لامپ حداکثر 2 ساعت در روز روشن بشه. لامپ یو وی باکتری های مضر رو از بین میبره و به پاکسازی انگل ها و درمان بیماری های انگلی هم کمک زیادی میکنه.
سلام
من چند سال پیش یه فیلتر اینترنال خریدم که داخلش لامپ یووی داشت میخواستم بپرسم تو درمان انگل پوستی کمکی میکنه وایا برای ضدعفونی وازبین بردن باکتریای مضر فایده داره
ممنون میشم راهنمایی کنید
پاسخ:
سلام
بله بسیار مفید فایده هستش.
سلام دوستان من ماهی جوئل نرم خودشو میکشه به شن کف و دکور های اکواریوم حمام نمک دادم بیهوش شد دوباره زنده شد انگار ولی خوب نشد دما رو بردم ۳۱،۳۲ نمک هم زدم به اب اکواریوم که تازه اب اکواریوم رو تعویض کردم چجوری خوبش کنم لطفا کمکم کنید؟
پاسخ:
سلام
سیفون مداوم آب بهترین داروی ممکنه. از محلول ضد عفونی هم درون آب استفاده بفرمایید.
با سلام
دو ماهی افرا دارم هردو دچار این بیماری شده اند پوست بدنشان سیاه میشود و خیلی بیحالند ولی اشتهاه خوبی دارن
حمام نمک رو چند بار تکرار کنم
پاسخ:
سلام
دو الی سه مرتبه با فاصله سه روز بین هر مرتبه.
سلام من یک مولی باله بلند دارم بغل باله بالایشیه چیزی شبیه پر یا ریش ریش شده چه کار کنم؟
پاسخ:
سلام
از محلول ضدعفونی بلومتیلن استفاده کنید. دمای آب رو چند روزی بالا ببرید و در آخر در بخش بیماری ها، بیماری پوسیدگی باله و دم رو مطالعه بفرمایید.