چمن آکواریوم (Aquarium Grass)
کاشت چمن در بستر آکواریوم های گیاهی زیبایی چشمگیری به آکواریوم می دهد. همواره در میان علاقه مندان به آکواریوم های دارای گیاه، چمن دارای جایگاه ویژه ای بوده است. چمن های مورد استفاده دارای تنوع فراوان و روش های کاشت مختلف هستند. رسیدگی و نگهداری از چمن نیز دارای نکات فراوانی است که در این مطلب به آن ها پرداخته خواهد شد.
گیاهان مناسبی که به عنوان چمن آکواریوم مورد استفاده قرار می گیرند به شرح زیر هستند:
2- گیاه اشک بچه کوتوله (Dwarf Baby Tears)
3- گیاه مویی کوتوله (Dwarf Hairgrass)
4- مارسیلیا یا گیاه آبزی شبدر (Marsilea Minuta)
5- گیاه ساجیتریا (Sagittaria Subulata)
6- گیاه گلاسو استیگما (Glossostigma Elatinoides)
7- گیاه اشک بچه کوبایی (Hemianthus Callitrichoides)
8- چمن مارش (Marsilea Hirsuta)
هر یک از گیاهان ذکر شده، مشخصات خاص خود و سطوح نگهداری متفاوتی دارند. برخی ازین گیاهان مانند گیاه مویی اندازه بلندی پیدا می کند و به همین علت برای بخش های انتهایی و پشتی آکواریوم مناسب است. برخی دیگر مانند گیاه اشک بچه نیز از دسته چمن های کوتاه هستند که مناسب قسمت های جلویی آکواریوم هستند. محدوده دمایی 22 تا 28 درجه سانتی گراد برای گیاهان چمنی مناسب است. تمام گیاهان چمنی نیاز به نور مناسب و به میزان 6 الی 8 ساعت در روز دارند. برای این منظور باید از لامپ های ال ای دی مخصوص آکواریوم استفاده شود. کشت برخی از این گیاهان مانند اشک بچه بدون وجود سیستم Co2 امکان پذیر است. اما برخی دیگر جهت رشد مناسب به این سیستم نیاز دارند.
استفاده از انواع کود به صورت منظم و همچنین سیفون و تعویض منظم آب موجب تامین پارمتر های مورد نیاز گیاهان می شود. استاندارد میزان سیفون آکواریوم های گیاهی 30 درصد از آب آکواریوم به صورت هفتگی و یا دو هفته یک بار می باشد.
کاشت چمن وابسته به نوع چمن مورد استفاده می تواند متفاوت باشد. به طور کلی می توان به دو نوع کشت بافت و کشت بذر اشاره نمود. در کشت بذر خشک از بذر گیاه استفاده می شود و در کشت بافت از دسته گیاه کاشته شده درون خاک. در هر دو حالت ابتدا لازم است که خاک بستر در انتهای آکواریوم با توجه به سلیقه شما ریخته شود و تزئینات درون آکواریوم قرار گیرد. می توانید بخش هایی از خاک را به صورت شیبدار ایجاد کنید و بخش هایی را بدون خاک باقی بگذارید و یا تخته سنگ هایی را به صورت بیرون زده از خاک قرار دهید. کلیه این موارد وابسته به سلیقه شما است.
در کشت بذر خشک لازم است که در زمان بذر پاشی، آکواریوم خالی از آب باشد. با توجه به اندازه آکواریوم، مقدار مناسبی از بذر گیاه را درون یک نمک پاش بریزید و در قسمت هایی که تمایل به سبز شدن چمن دارید بذر را به آرامی بر سطح خاک بستر بپاشید. سپس با استفاده از یک آبپاش، سطح خاک را مرطوب نمایید و یک پلاستیک و یا سلفون بر روی آکواریوم بکشید تا هوا درون آن محبوس شود. این عمل به خاطر بالا بردن میزان رطوبت و همچنین حفظ CO2 درون آکواریوم می باشد. لازم است که روزی 3 الی 4 مرتبه با فاصله زمانی منظم، سطح خاک را آبپاشی نمایید. همچنین میتوانید پس از کاشت بذر، آکواریوم را تا سطح خاک بستر آب نمایید تا نیازی به ایجاد رطوبت و آبپاشی نباشد. در پایان روز سوم شاهد جوانه زدن بذر ها خواهید بود. پس از یک هفته بذر ها رشد بارزی خواهند داشت و انتهای آکواریوم را سبز می نمایند. در این زمان می توانید آکواریوم را آبگیری نمایید. در تصویر زیر سرعت رشد بذر گیاه اشک بچه در هفت روز نشان داده شده است.
در روش کشت بافت در ابتدا بذر را درون ظروف کوچکی که خاک بستر درون آن ها ریخته شده می کارند و مانند روش کشت بذر خشک آن ها را تا هفت روز رشد می دهند. سپس گیاه رشد یافته را با استفاده از پنس مخصوص کاشت گیاه، به صورت دسته ای و با فاصله های مشخص، درون آکواریوم اصلی می کارند. در این روش نیز بهتر است که در هنگام کاشت، آکواریوم خالی از آب باشد. توجه داشته باشید که در صورت تهیه گیاه به صورت آماده، قبل از کاشت، ژل های آن را به خوبی بشویید.
آکواریوم های دارای فضای چمن و گیاه، محل مناسبی جهت نگهداری ماهیان و جاندارن نسبتا حساس به تحرکات بیرونی آکواریوم می باشد. آکواریوم گیاهی موجب کاهش استرس جانداران درون آکواریوم می گردد. به همین دلیل فضای بسیار مناسبی جهت نگهداری میگو آب شیرین (شریمپ) می باشد.
نویسنده و مترجم: سعید عالی پور
https://s4.uupload.ir/files/16386904470186287573256042126162_k3yg.jpg
https://uupload.ir/view/۲۰۲۱۱۲۰۵_۱۱۳۳۴۴_nc4c.mp4/
درود بفرمایید
پاسخ:
سلام
آکواریوم آبگیری شده؟
اگر نه روی سطح آکواریوم سلفون کشیده شده؟
اگر آبگیری شده دما رو بررسی بفرمایید که بالا نباشه.
البته عکس و فیلمی که فرستادید وضعیتشون خیلی بد نیست.
درود
هنوز آبگیری نشده و دربش سلفون کشیده شده
لطفا زود تر جواب بدین هر روز دارن بد تر میشن
پاسخ:
سلام
بنده کلی عرض کردم پیشتر.
عوامل زیادی باید بررسی بشه. نور، دما، رطوبت.
جدا از این ها کیفیت خاک و بذر هم بسیار مهمه.
سلام من الان بستر کاشت آماده کردم و بعدش بذر چمن هارو کاشتم، الان سبز کردن ولی نمی دونم چرا یکی یکی برگ های بعضی ها قهوه ای و سیاه میشه
پاسخ:
سلام
بذر پاشیدید یا بذر سبز شده تهیه کردید و کاشتید؟
اگه مورد دومه، جابجایی موجب خرابی بخشی از چمن ها میشه.
درود بذر کاشتم
عکسش هم موجود ولی چجوری نمایش بدم
پاسخ:
داخل یک سایت آپلود تصویر، آپلود بفرمایید لینکش رو اینجا قرار بدید.
زمانی که بذر جوانه زده جابجا میشه با توجه به شرایط آب و نور، طبیعیه که بخشی از چمن صدمه ببینه.
سلام
من اومدم تو شیشه های لامپی چمن کاشتم با خاک مخصوص که سیاه رنگ و دنه ریزه چمنه سبز کرد خوب بود یکم رشد کرد اومدم داخل لامپ رو پر اب کردم یک روز بعدش چمن خراب شد و گندید و آب کدر بو دستشویی گرفت مجبورشدم تخیله کنمش
نمیدونم کجای کارم اشتباه بود یا چمن مخصوص داخل آب نبوده بهم دادن یا بوده به هر حال من یکجای کارو رو اشتباه کردم
ممنون میشم راهنمایی کنید اشتباه کارمکجا بوده
پاسخ:
سلام
بذر های موجود استاندارد نیستند متاسفانه و فقط قابلیت رشد و ماندگاری در فضای مرطوب رو دارند. توصیه میکنم که فضای داخل لامپ رو مرطوب نگه دارید و از آب کردنش خودداری کنید.